Logo

Voedselovergevoeligheid

Bij een voedselallergie treedt er een reactie op in het lichaam, doordat het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Dit kan vervolgens verschillende klachten geven. Te denken valt aan eczeem of jeuk en zelfs een levensbedreigende situatie, zoals een anafylactische shock.


Bij een voedselintolerantie speelt het afweersysteem geen rol. Bij een intolerantie is er sprake van een voedselovergevoeligheid, waarbij een reactie optreed bij een bepaalde hoeveelheid van een voedingsmiddel. De grens hiervan ligt bij iedereen anders. De meest bekende voorbeelden zijn een lactose-intolerantie of een gluten-intolerantie (coeliakie). Ook bij een prikkelbare darm is er vaak sprake van een voedselintolerantie.


Melk, ei, pinda, noten en vis zijn vaak de boosdoener bij een allergie. Deze voedingsmiddelen komen als los voedingsmiddel voor, maar kunnen ook verstopt zitten in andere voedingsmiddelen. Zo worden in veel koekjes, ei of melk verwerkt en zijn er sporen van pinda's of noten in te vinden. Om een allergische reactie te voorkomen is daarom een uitgebreid onderzoek nodig naar wat je wel en niet kunt eten.


Omdat je een bepaalde behoefte aan voedingsstoffen hebt, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen is het niet verstandig om zomaar voedingsmiddelen uit je voeding te schrappen. Vaak is het belangrijk om de voedingsmiddelen waar je allergisch of intolerant voor bent te vervangen door goede alternatieven, zodat je geen tekorten op gaat lopen. Wil je weten of jouw dagelijkse inname voldoet aan je dagelijkse behoefte, waarbij er rekening wordt gehouden met je allergie of intolerantie? Dan helpen wij je graag. Wij beschikken namelijk over alle benodigde kennis en ervaring.


Neem contact met ons op
Share by: